Print siden Alfabetisk index Sitemap Søg på ProDomus.dk


Om ProDomus Ledige lejligheder Kontakt Kurser og aktiviteter
Info lejere
Medlems login

Du er her: Forside Info lejere Tips og gode råd til vedligeholdelse Vedligeholdelse og rengøring af trægulve

Vedligeholdelse og rengøring af trægulve

Trægulvet har længe været vores foretrukne gulv, dels de bløde træsorter som fyr og gran, der anvendes til brædde- eller plankegulve, dels de hårde, lyse træsorter som bøg, eg, ask eller de mørke og mere eksotiske typer i form af kirsebær, teak og merbau.
Hovedparten af de tusindvis af kvadratmeter trægulv, der ligger i vore hjem har fået en overfladebehandling, der beskytter mod snavs og direkte slid. Behandlingen, der enten kan bestå af lud, sæbe, lak eller olie, er ikke alene med til at give gulvet karakter, den er også med til at lette den daglige rengøring.

Nem rengøring

Generelt kræves der ikke den store daglige indsats for at holde et lakeret, sæbehandlet eller olieret trægulv. Rengøringen klares med en støvsuger, en fejekost eller en hårdt opvredet klud. Moderne syntetiske klude, der ikke kræver brug af vand kan erstatte kosten og den opvredne klud, mens specielt udviklede mundstykker til støvsugeren gør rengøringen mere effektiv og skånsom.

Når gulvet skal vaskes

Særligt snavsede gulve vaskes med varmt vand tilsat en smule vaskemiddel. Du kan vælge at anvende ganske almindelig sæbespånevand eller et af de specialprodukter, der er udviklet til den enkelte gulvtype. Brug sæbe og specielt vand med måde især hvis gulvene er lakerede. Et lakeret gulv må aldrig "sejle" i vand. Tør evt. overskydende vand af med en tør klud, så du undgår nedsivning i samlingerne. Brug aldrig sulfo eller andre stærke kemikalier til trægulve. Genstridige mærker fra f.eks. skosværte kan dog fjernes med lidt renset benzin eller mineralsk terpentin.

Individuel pleje

Mens den daglige rengøring er ens uanset grundbehandlingen, er den langsigtede pleje af gulvet afhængig af, om gulvet er olie, lak eller sæbebehandlet.
Det oliebehandlede gulv kan friskes op med plejeolie en til to gange årligt, eller når det begynder at virke lidt mat i overfladen. Færdiglakerede parketgulve kræver afslibning og oplakering alt efter slitage.
Det er en god idé at fortsætte vedligeholdelsen med den samme type lak, som producenten har anvendt. Ludbehandlede gran, fyr eller Pitch Pinegulve vedligeholdes med sæbespåner eller brun sæbe, hvorved der dannes kalksæbe i træets porer, så slidstyrke og smudsafviselighed øges.

Pas på ridserne

Ridser og trykmærker er uløseligt forbundet med trægulve, og problemet vokser i størrelse, jo blødere træsorten er.
Langt de fleste ridser opstår på grund af snavs og småsten. Det er derfor en god idé at tage skoene af eller at bruge dørmåtten flittigt. Trykmærker efter tunge møbler kan undgås ved at sætte filt under stole og bordben. Har gulvet trods alle forholdsregler fået ridser eller trykmærker findes der flere effektive metoder til at fjerne dem - dog afhængig af gulvtype og overfladebehandling. Er gulvene lakerede, må du vente med at udbedre skaden til hele gulvet skal slibes og genlakeres. Lakoverfladen har i princippet forseglet træets naturlige evne til at hele mærkerne.
Olierede og sæbebehandlede gulve kan som regel repareres med en omgang gulvvask med sæbe. I lidt værre tilfælde kan det være nødvendigt at slibe det ridsede område let med sandpapir og tørre over med plejeolie eller mætte det med sæbe.

Luft ud

Træ er et naturmateriale og som sådan påvirkelig over for kulde, varme, fugt, udtørring m.m. Vil du bevare dit gulv smukt og fri for revner og ujævnheder er det vigtigt, at luftfugtigheden i huset hverken er for høj eller lav. Luft ud hver dag og sørg for at holde en nogenlunde konstant tem


Boulevarden 11, 1 · 9000 Aalborg · info@prodomus.dk

Vi er en interesse-organisation for ejere af udlejningsejendomme og ejer- og andelsboligforeninger. ProDomus / Aalborg Grundejerforening driver et professionelt administrations- og rådgivningskontor.